Butik

Vi lever i en tid där det blir allt mer viktigt att veta vad man äter och hur vår kost har kommit till. Det är ingen omöjlighet att i mitten på december äta jordgubbar, sparris och andra produkter som absolut inte växer hos oss under vinterhalvåret. Frågan vi ställer oss är dock om detta är så bra? Jordgubben i december smakar knappast lika mycket som den nyplockade, solmogna ”gubben” du äter i mitten juli från det egna landet. Är det då inte bättre att låta en råvara bara ”finnas” när den är som bäst?

Smakverkets filosofi är att alltid använda oss av närproducerade råvaror när de är som smakrikast. På så sätt är vårt sortiment väldigt säsongsbetonat och med focus på hög kvalitet. Våra produkter kommer aldrig att produceras under fabriksliknande former, nä vi gör allting förhand med respekt för råvaran. Våra charkuterier görs av åländskt kött. Salamin stoppas manuellt och får hänga den tid det tar för att nå perfekt mognad. Helköttsprodukter täcks in med havssalt och får ligga tills saltet trängt in istället för att spruta produkten full med saltlake. Visserligen tar detta mycket längre tid men slutresultatet blir så mycket bättre.

Gamla traditionella tillagningsmetoder är en hederssak för oss, något vi vill bevara och föra vidare till kommande generationer. Detta innebär dock inte att smaksättningen alltid måste vara traditionell.