Om oss

Nya smaker – traditionella metoder

Vi på Backmans Smakverk är mathantverkare som lever och arbetar på Åland. För oss betyder mathantverk att värna om gamla, traditionella tillagningsmetoder men samtidigt använda nutida kryddor och smaksättning. Att bevara det goda från tidigare generationer men att också föra det vidare till kommande.

Vi lever i en tid där det blir allt mer viktigt att veta vad vi äter och hur vår mat kommer till. Vi kan importera kött från andra kontinenter, äta jordgubbar och sparris i december, konservera råvaror så att de håller i åratal …

Frågan vi ställer oss är dock om detta är så bra? Är det inte bättre att äta det som finns i vår närhet? Att låta jordgubbarna finnas på hyllan bara då de är som bäst?

Vi jobbar med chark. Alltid för hand, noggrant och med djup respekt för vår råvara – det allra bästa åländska köttet. Salamin stoppas manuellt och får hänga tills den når perfekt mognad. Våra lufttorkade produkter är inte injicerade med saltlake utan täcks med havssalt och får ligga tills saltet trängt in. Det tar tid men slutresultatet blir så mycket bättre.

Vår filosofi är att alltid använda oss av närproducerade råvaror i just den tid när de är som smakrikast. Vårt sortiment följer säsongerna med fokus på den allra bästa kvaliteten.

För oss är det en hederssak – dessutom blir det godast så.

Jonas och Tina Backman

 

Jonas har en lång bakgrund inom restaurangvärlden. Kockyrket var ett tidigt val och karriären har gått från spisarna på anrika krogar som Operakällaren och Stallmästargården till jobb som köksmästare och kökschef. Några egna krogar finns också på meritlistan och en sommelierutbildning har behövts.

 

Mathantverk och respekt för råvaran har alltid varit viktigt – det finns inga genvägar till ett bra resultat. Att vara nyfiken på varför maten smakar som den gör leder alltid framåt men kanske först bakåt. För att förstå historien bakom maträtter vi äter idag behöver vi känna till kulturen bakom dem. Varför har man gjort som man gjort? När man sedan återskapar detta själv är det lätt att förstå varför.

 

Tina började sin karriär som pizzabagare i mosterns krogkök. Det tog inte lång tid innan kundkontakt och gästernas välmående blev viktigare. På restauranggolvet har hon hunnit med att vara både hovmästare och restaurangchef, och som sådan behöver man veta vad man säljer. Passionen för god mat är viktig, för att äta gott behöver man även förstå vägen dit. Tina kanske inte står direkt över grytorna men hon är ändå en viktig kugge genom kundkännedom, råvarukännedom och fingertoppskänsla.