Salami

På gott bröd eller till sallad

Vår salami tillverkas av åländskt kött från våra utvalda uppfödare. Salamin får genomgå en mjölksyrejäsning och hänger sedan i minst fem veckor. Under tiden utvecklas ett vitt ädelmögel på ytan – en helt naturligt process och något vi eftersträvar. Möglet är ofarligt och av samma karaktär som vi hittar på vitädelostar så som Brie och Camembert. Ädelmöglet ger en djup arom och smak och gör att korven inte torkar för snabbt. Ytan doftar lite som nybakat bröd.

Salamin äter du som den är, i tunna skivor med en god sallad, ett gott bröd eller kanske en chutney av åländska äpplen.

Grönpepparsalami
Vår klassiker och silvermedaljör från SM i Mathantverk 2014. Vi gör den av åländsk gårdsgris och kryddar den med grön peppar, stjärnanis, kummin och vitlök. Salamin får hänga minst 5 veckor och under den tiden får ett vitt ädelmöggel fäste vilket hjälper oss under mognaden och ger en mustig och brödig arom.
Denna salami är absolut bäst som den är eller i sällskap med en fruktig chutney eller fräsch sallad

Ramslökssalami
Ramslök är en lökväxt som växer naturligt på Åland. På många ställen är den fridlyst men denna ramslök har vi odlat och plockat själva, alltså helt laglig. Ramslöken har en mild löksmak och en tydlig vitlöksarom. Övriga kryddor i denna salami är fänkålsfrö, svart peppar och rödvin.
En mild men mustig salami

Viltsalami
Med guldmedalj både från Sverige och Finland är detta en salami vi är mycket stolta över. Åländskt rådjur tillsammans med kryddor som rosmarin, fänkål och vitlök ger en fyllig smak av åländsk skog.

Äppel/Havtornsssalami
Kring Ålands kuster växer Havtornsbuskarna i vilt tillstånd. De knallgula bären är rika på c-vitamin och en massa andra nyttigheter. Bären har hög syra.

På Åland odlas väldigt mycket äpplen och i denna salami har vi valt att blanda dessa med Havtorn. Resultatet blir en mustig, söt- syrlig salami där äpplet kommer först för att övergå mot havtorn i eftersmaken.