Vad är mjölksyrakultur?

Vad är mjölksyrakultur?

Om du äter en yoghurt, gräddfil, creme fraiche eller en ost är du säkert medveten om att den innehåller en trevlig bakteriekultur som ger produkten en lätt syrlig karaktär. Samma bakterier hittar man även i surkål, kimchi och syrade gurkor. Förr lät man dessa kulturer hjälpa till med hållbarheten på en råvara. Hur fungerar det då? Jo, mjölksyrebakterierna lever av socker, hittar de det startar de en jäsning som gör att Ph- värdet i dess omgivning sjunker. Produkten blir lite syrlig i smaken. I en sur miljö trivs inte ”dåliga” bakterier som kan vara skadliga för oss och kan inte föröka sig och därmed förstöra råvaran. Idag har vi förstås andra metoder att konservera råvaror men en del saker går inte att göra på konstgjord väg. Som bl.a. smaken. Man har även kommit fram till att dessa bakteriekulturer är nyttiga för oss och hjälper vår kropp att stå emot allehanda sjukdomar.

 

Alla våra charkuterier genomgår en liknande process. Detta gör att vi inte behöver tillsätta några andra konserveringsmedel i våra färskkorvar. Istället känner man en karaktäristisk och angenäm syrlighet. I våra lufttorkade produkter tillsätter vi än så länge en liten mängd nitrit för att vara säkra på att vi inte träffar på en bakterie som heter Clostridium botulinum. Detta är en riktigt otrevlig typ som kan leda till sjukdomen Botulism. Denna kan i värsta fall vara dödlig.

Vi jobbar dock på en lösning för att också via nyttiga bakterier slippa nitritet även här.

 

Så när du smakar på våra produkter och känner en lätt syra i smaken, tänk då på dessa trevliga bakterier som hjälpt oss uppnå den smaken.